קשה לי לפתוח את המאמר הזה בחגיגות אבל הבנתי שזה חשוב, אפילו חשוב מתמיד להאיר את 2024 ברשימת מותגים מיטיבים :-)
ב 2020 עם התפרצות נגיף הקורונה, כתבתי על ה״ניו נורמל״ כאופציה לשינוי ואפילו על OPEN AI ככלי שישנה את חיינו. היום, 3 שנים אחרי, איום קורונה חוזר, מלחמות ואתגרי אקלים ממשיכים גם ב 2024. השהייה הממושכת בבית כבר הפכה ל״נורמלית״. יש עליייה חדה בחיפוש אחר עבודה מהבית כמו גם הרצון ללמוד משהו פרקטי, עלה הצורך בהתמודדות עם מצבים נפשיים מאתגרים (בישראל אנו כל כך עדיין חווים זאת). עליית מחירים שהורגשה בכל העולם בשנים האחרונות הובילה לפיתוח וחיפוש מוצרים ושירותים שניתן לבנות לבד. איבוד האמון של הקהל בממסד ובמגה - מותגים והמודעות הגוברת לניצול חברתי וסביבתי הניעה ״אקטיביזם מקומי״ וחלה עלייה בדרישה לרכישת מוצרים מחומרים מקיימים כמו גם רכישה מעסקים קטנים/בינוניים ומקומיים. ההשפעה הגדולה ביותר היא השוק שנוצר בעקבות כניסתו של zoom והבינה המלאכותית ששידרג בכמה רמות את היכולת ללמד וללמוד איך לעשות דברים DIY - do it yourself בצורה עצמאית. 2024 תהווה עלייה חדה בשירותים ומוצרים של עסקים עצמאיים ובמקביל נחשף למהלכי שיווק חזקים יותר מטעם המותגים הגדולים להזמין אותנו, הצרכנים, לקחת חלק פעיל ולהשפיע על פיתוח המוצר ברמה האישית.
שנתחיל?
ניתן לראות באופן בוהק איך ההשלכות הפסיכולוגיות והכלכליות באות לידי ביטוי ב 2024. מצד אחד אנחנו בתקופת ביניים ונראה שהכאוס מתגבר, מצד שני, לא.נשים יש גישה מהירה יותר לידע כמו גם לראות את ה fake ולהבחין בין השניים. צרכנים דורשים יותר שקיפות, מעורבות, אקטיביזם, שיתופיות וקבלת החלטות מערכתית הלוקחת בחשבון את הסביבה והחברה וזה סימן אופטימי.
יש מאות טרנדים אם לא אלפים, התמקדתי ובחרתי בשלושה שהם מבחינתי טרנדים שיכולים לתרום לחזון הזה שכתבה קייט ראווטת, כלכלנית בריטית ויזמת ה Donut economy להתגשם.
"הכלכלה צריכה להיות אמצעי להשגת מטרה, לא מטרה בפני עצמה. עלינו להגדיר מחדש ״הצלחה כלכלית״ כדי לתכלל גדילה חברתית ואקולוגית, לא רק עושר פיננסי״. קייט ראווטת, מפתחת ״כלכלת הדונאט״
לפניכם שלושה טרנדים ועשרה מותגים שההצלחה שלהם היא תמהיל של השפעה כלכלית, חברתית וסביבתית כאחד.
טרנד #1 - חזרה למקור
החזרה להתעניין בלמידה של מלאכות יד, המאפיינת את דור המילניום וה Z, החזירה לאופנה את עבודות הכפיים ומלאכות היד - גינון, נגרות, תפירה, סריגה, בנייה, ניפוח זכוכית, מקרמה ומייקינג בשימוש חוזר. הטרנד עושה קפיצה בעולמות החינוך, הטיפול, האמנות וכמובן באופנה.
מותג אופנה שהפופולריות שלו עולה, הדוגל באופנה איטית, עבודת יד מסורתית ומחויבות לשרשרת אספקה בת קיימא לכל הא.נשים העובדים בו. .
רוב חברות האופנה מייצרות בהודו/סין/בנגלדש. אך מעטות מהם משקיעות בwell being, תנאי השכר, הבריאות והיחס לעובדים. החברה שמה את יהבה על הדברים האלו בדיוק. שילוב בין אמנות, עבודת יד, מוצרים וצרכנות מתוך תפיסה אחראית חברתית וסביבתית. הם כותבים באתר ״אנחנו באמת מגלמים את תנועת הלבוש האיטית, עם תהליכים בעבודת יד שלוקחים חודשים כדי להשלים עוד לפני תחילת התפירה.״ באתר ניתן לראות את ההדפסה והאריגה (בנול הודי מסורתי) נעשות ממש כמו פעם. הם גם משתמשים בתחליף לצביעה כימית כי מסתבר שזה אחד הדברים הלא מיטיבים בתהליך יצירת בגדים. כאן ניתן לקרוא על התהליך
לקרוא תיגר על עולם האופנה, שמחליף קולקציה 4 פעמים בשנה - זה מיטיב! ולא סתם תנועת האופנה האיטית (Slow Fashion) היא תנועה הולכת וגדלה של מעצבים.ות, משפיעני תרבות וקהל בתוך הגדרה מתכללת יותר הנקראת צרכנות אתית שאליה נחשף יותר ויותר בשנים הקרובות.
2. מולט - MOLET - מלאכת יד למטרה מיטיבה
ציון לשבח מותג ישראלי
חברת מולט היא תנועה מבוססת חשיבה עיצובית להעלאת המודעות לעולם בר קיימא שבאמת חיה ונושמת את מה שהיא מאמינה בו. MOLET משמעו - MOdulate your palLET
העמותה מציעה דרך מחשבה חדשנית על רהיטים. דרך שהיא בת-קיימא, מודולרית ויצירתית לריהוט סביבת המגורים והעבודה תוך שימוש משודרג במשטחי עץ שסיימו את תפקידם הרשמי.
מה שהופך את העמותה לפורצת דרך היא העובדה שאפשר לרכוש את העבודות, לעשות בעצמכם או להציע לאירגון שלכם.ן לעשות יום כיף ועל הדרך לייצר רהיטים למי שצריך.
הנה סירטון שמסביר בדיוק - מי, מה ואיך!
מולט יושבים במתחם העיצוב בבת ים.
ניוזפלאש- אפילו קבוצת מותגי היוקרה הצרפתית LVMH הכוללת עשרות מותגי יוקרה כמו לואי ויטון, איב סאן לורן, דיור, בולגרי ועוד. הודיעה על הקמת מרכז בעלי מלאכה לשיתוף ידע מקצועי בפריס שבו יתקיים שיתוף פעולה בין המעצבים הויתיקים לבין ארטיזנים אשר ילמדו את השיטות המסורתיות מתוך מטרה לשמר את הידע ולהעביר אותו הלאה.
טרנד #2 - שיגעון הפחמן וכלכלה מעגלית
אתגרי הטבע המתרבים העלו את המודעות לסביבה ויעדי הקיימות גם בקרב מי שלא נתן לכך חשיבות. מילה שתשמעו הרבה בשנה הקרובה - קיבוע פחמן - מילת באזז שמצטרפת למילים ״פליטת גזי חממה״ ״ניהול פסולת״ ו״כלכלה מעגלית״
המטרה העיקרית של לכידת פחמן היא למתן את ההשפעה של פליטת גזי חממה על שינויי האקלים על ידי מניעת חדירת כמות משמעותית של CO2 לאטמוספירה של כדור הארץ. ממשלות וגופים בינלאומיים מבינים את חשיבותה של לכידת פחמן בהשגת יעדי הפחתת פליטות ברמה גלובלית ואף הבינו איך אפשר לעשות מזה כסף :-) קוראים לזה - CBAM מנגנון מכס הפחמן מדיניות שהיא גם תמריץ כלכלי. עלייה בתמיכה במימון פרוייקטים של לכידת פחמן = עלייה גדולה בפופולריות של השוק הזה. (חברות תעשייה שפונות לשוק האירופי - התכוננו!)
בשנה הקרובה יותר יזמים/ות כמו גם קרנות, בטח אלו שפונות לשוק גלובלי, יבינו את החשיבות של לפתח מוצרים וחומרים המתחשבים בסביבה תראו איזה קפיצה המושג כלכלה מעגלית עשה בחמש שנים האחרונות -
ציון לשבח מותג ישראלי
3. ריפורסט - יערות מאכל בהנהלה קואופרטיבית
ריפורסט היא החברה הותיקה בישראל לתכנון, ניהול והקמה של יערות מאכל בשטחים פרטיים וציבוריים ולא רק, הייחוד בעסק החברתי-סביבתי הזה, הוא הדרך שבה הוקם - שיתוף פעולה של 7 יזמים המתמחים בנושאי פרמקלצ'ר, חקלאות, אקולוגיה מעשית, אגרונומיה, קהילה וחינוך. השילוב הזה מאפשר בנייה והקמה של יערות מאכל למטרות שונות על כל צורתיהם - מעצות וייעוץ לבניית יער מאכל בבית ועד הקמה וטיפול יער ככלי לשיקום חינוכי וקהילתי. הזמנתי את מיכל ליברייך לשיחת עומק בפודקאסט שלי. מיכל, אגרונומית ובעלת.B.S ו.M.S בביוטכנולוגיה ומדעי הצמח, שותפה - מייסדת בקואפרטיב המקדם אקולוגיה מעשית וחקלאות מקיימת בישראל.
אני הכי אוהבת לקרוא על שימוש מיטיב בחדשנות יצירתית, אין ספק שהמותגים הבאים עושים עבודה גם מיטיבה וגם מעוצבת ליגה!
מותג אוסטרלי חמוד אש, המייצר ניירות טואלט מנייר ממוחזר ומעביר את זה בדרך משעשעת, עיצובית עם תוכן ומסרים מדהימים, גם הם מודדים את הפחמן. איזה דרך גאונית להעלות מודעות לנושא לא מדובר, (למרות שמבחינת הטרנד, יש עלייה חזקה בחיפוש אחר נייר טואלט מתכלה או ממוחזר. כך שהם בדרך הנכונה :-) )
מותג אלכוהולי דרום אפריקאי המפיק ג׳ין ברמה גבוהה, עיצב מחדש את האריזה שלו לקופסא שתשמש כ״בית לדבורים״ בשם Bee&Bee's על מנת לתת לדבורים שאיבדו את הכוורת שלהן מרחבים חדשים בטוחים לקנן ולנוח. ג׳ין עשוי מתמציות צמחים, בחברה חשבו על דרך מקורית להחזיר לסביבה, על ידי שילוב של עבודת נגרות ביחד עם תכנון מבריק הוא מציע ללקוחותיו להשתמש בקופסא במקום לזרוק אותה, לקחת אחריות ולהפוך בן לילה לכוורן.ית מתחיל.ה. השילוב יוצא הדופן הזה אף זכה בפרס.
אם דיברנו על אקטיביזם מקומי, הנה דוגמא למותג אקטיביסטי בולט - no nasties הבטחת המותג שלו - ״אנו מסירים יותר CO2 ממה שאנו יוצרים. 300% יותר.״ הבגדים וואו ובמחירים הוגנים. מה שמיוחד במותג הזה הוא כמות הדאטה שהם מספקים באתר. אפשר להתבלבל לרגע ולחשוב שמדובר בחברה לקיבוע פחמן עם אסטטיקת עיצוב מטורפת :-) ואם ברצינות, זה מצביע על כך, שצרכנים מבקשים יותר מתמיד הוכחות ודאטה להיות החברה מיטיבה.
מודה, יש לי התמכרות קלה למחברות מעוצבות אבל ברור שזה גם מאד לא אקולוגי. מויו היא פיתרון נהדר ומקיים - במקום נייר, הדפים עשויים ממה שנקרא נייר אבן (כן, ממש מסלע) שנחשב עם הרבה פחות השפעה מזהמת על הסביבה. המחברת שמגיעה עם עט מאפשרת למחוק עד 500 פעמים את מה שרשמת ולא רק זה - באפשרותך לעצב בעצמך את העטיפה. בקיצור win win win דמיינו כמה זמן תוכלו להשתמש במחברת!
כרגע הם לא עושים משלוחים לישראל, אבל הם עדכנו אותי שאם נהיה קבוצה אז הם ישלחו (למי שמעוניין עדכנו אותי)
8.מיזוריו Mizuiro - לאכול + לצייר = לחסוך בפסולת
בביקורי האחרון בספריית החומרים בחולון גילית את יצירת המופת הבאה שלשמחתי היא כבר לא רק חומר חדש אלא מותג מיטיב יפני בצמיחה בשם מיזוריו.
מה יותר גאוני מצבעי ציור ״הקלאסים״ לילדים העשויים, במקום פארפין, משאריות אוכל!
כן כן, אינו מזיק לבריאות, מעלה מודעות חינוכית סביבתית וממותג וואו!
טרנד #3 - ״Mind your fullness״ֿ
טרנד מיטיב נוסף שאני קוראת לו בעברית קלוקלת - שימו לב למלאות שלכם.ן
בהמשך למצב הלא פשוט שאנו חווים כפלנטה, אני צופה שבשנים הקרובות ״רווחה נפשית״ תקבל מקום של כבוד כלכלי, חברתי וסביבתי. עד לפני הקורונה בעולם (המערבי בעיקר) לא מעוניינים לדבר על טראומה. מאז ועד היום, המצב השתנה ואף התהפך- זהו עידן של הצפה רגשית גבוהה. תוסיפו לזה פייק ניוז, פייק דרמה ומלחמות תודעה והשפעה.
דור ה Z שנחשב פורץ דרך במודעות אישית ורווחה נפשית יוביל יוזמות לטפל בנושא בדרכים שונות. ״חוסן״ - כבר לא תהיה מילה ששמורה לעולם הציבורי, אלא תחום מחקר שיגדל לממדים עצומים, נושאים כגון פוסט טראומה ואובדן יגיעו לשיח חברתי חדש,בגישה של ״activism in difficult times" . מדיטציות ומיינדפולנס יהפכו להיות חלק ממערך לימודי חוסן, תוספים וטכנולוגיות שונות יתפתחו כדי למצוא פתרונות לחיזוק הרווחה הנפשית האנושית בבתי ספר, מקומות עבודה ומקצועות חדשים.אנו נראה יותר מוצרים ושירותים המבטיחים ״חוסן״ אם זה תרופות (ביו האקינג), חומרים פסיכדלים, משחקי מחשב מבוססי מציאות מדומה (כתחליף לדמיון מודרך), מוצרי מדף שבונים חוסן ואפילו הוספת תקנים לבניית ״צוות חוסן״ בחברות מסחריות. הנה כמה מותגים שמוכחים זאת.
27 מליון אנשים כבר הורידו את האפליקציה הזו, אפליקציה להורדת חרדה, מתח וחיזוק השינה. 18 אלף מורים מאסכולות שונות מעבירים 24/7 תכנים, קורסים ומדיטציות מעוררי תקווה, העצמה וכלים לרווחה נפשית ויש אפילו איזור לילדים והורים. אינסייטימר היא לא הראשונה אבל היא בהחלט פורצת דרך בחווית המשתמש, בתוכן הנרחב, ובפיתוח שהיא לקחה לכיוון אירגונים.
מותג שווצרי המקדם מודעות לחזרה למקור כהתמודדות עם ״הרעש הטכנולוגי שסובב אותנו״ . המותג קיים לא מעט שנים, אך אין ספק שהשנה הולכת להיות הפריצה הגדולה שלו מאחר והם מוציאים ב 2024 את הטלפון החכם הראשון שיאפשר לכם ״מקלט דיגיטלי״ ו mindful exprience כמו גם אפשרות לקבל שליטה מלאה על הדאטה שלכם ולבחור מי לוקח מכם מידע ואיזה.
לאחר ששריל סנדברג, אז מספר 2 בפייסבוק איבדה את בעלה בפתאומיות בנופש משפחתי. לראשונה היא הבינה מניסיון אישי את הקושי העומד בלהתמודד לבד עם אובדן. בשלהי 2017 היא הקימה (עם הפסיכולוג אדם גרנט) את "אופציה ב׳״ מיזם המספק משאבים, עצות ותמיכה לאחרים המתמודדים עם אתגרים משנים חיים.
At some point, we all face loss and hardship
Sheryl Sandberg
הצורך ברווחה נפשית חייב לקבל מקום של כבוד ועולם העבודה זקוק לעובדים עם כישורים רכים ומכילים (Soft skills) ולכן בחרתי את מותג המיטיב האחרון להציג את היזמת, מעצבת האופנה, האמנית והמייקרית - אנני פרוסט ניקולסון הידועה בשם המותג - The fandengo kid
10. אנני פרוסט ניקולסון - לבחור בחיים
אמנית רב-תחומית אקטיביסטית מלונדון שחוקרת ושוברת טאבו סביב ״המורכבות הניואנסית של המצב האנושי״. אנני חוקרת מה זה אומר ״לבחור בחיים״ כאשר חלק מזה הוא גם עיסוק ביגון, שכול ואובדן והעיסוק שלה בחיים, שבא בעקבות האובדן ההרסני שלה של בני משפחה לפני שתים עשרה שנים, בגיל עשרים ושבע.
אנני עיצבה ״מיני דיסקו״מבנה מודולרי, מין ביתן נייד שמלווה אותך בתקופת האובדן ועוזר לשמור על בריאות נפשית יומיומית כדי לנער את האובדן דרך ריקוד. היא אמנית שמשתמשת במדיות שונות כמו סרטים , מוזיקה, אופנה ומיצגים המעבירים מסר אופטימי בתקופות משבר.
בישראל כמו שאנו יודעים, גם בזה הקדמנו את זמננו (לא סימן טוב במיוחד, אבל זו עובדה).
מקוה שב 2024 יעלה קרנה של העבודה הסוציאלית, וההשקעה בחקירת אופציות שונות לטיפול באבל, טראומה ואובדן, שנעזר בטכנולוגיה כדי להמציא יוזמות המתמקדות בקידום רווחה נפשית, חרדות ותופעות פסיכולוגיות נוספות של החיים במאה 21 כי אין ספק שהעולם זקוק להחלמה יותר ממלחמה.
באהבה
הדס
Comments