top of page
תמונת הסופר/תHadas Drachi I הדס דרכלי

"הדס, בואי רגע נוריד דברים לקרקע. למה לי להפוך למותג מיטיב?

עודכן: 17 באפר׳ 2020

שאל אותי השבוע לקוח ותיק באמצע תהליך רענון המותג הקיים שלו. זה לא רווחי זה לא מעניין אף אחד

הא..ולדעתי, זה סתם טרנד".

אוח, איך אני אוהבת שמרימים לי להנחתה :-)  

בתמונה: בחור חתיך משחק בסתם עוד טרנד   


אזרתי אומץ ועניתי באסרטיביות: "מותג מיטיב הוא מותג המיטיב עם בעליו ועם לקוחותיו באופן שווה וגם אם זה בתת - מודע שלך, תמיד תעדיף לעבוד עם עסקים שאתה מרגיש שנותנים לך ערך נוסף מעבר לכסף". אנחנו מבלים שעות על גבי שעות בעבודה, מתאמצים על כל שקל וחוזרים מיואשים הביתה. למה זה? כי הכלכלה הישנה שואבת אנרגיה ומתישה, גם את בעלי העסק וגם את הלקוחות. וזהו, הגענו לתקופה שגם בעלי העסקים וגם הלקוחות לא רוצים יותר לשחק את המשחק הזה. כבעל עסק, לא היית רוצה להיות יותר שמח לקבל את פני הלקוח או המטופל שלך בלב פתוח ובראש שקט? וכלקוח, לא היית מעדיף להרגיש שהבעל העסק רוצה באמת גם בטובתך?

ומיד שלחתי לו את ההרצאה הזו מטד שממש שכנעה אותי.

לצערי בשלב זה, אין אפשרות להעלות תרגום בעברית -אז הנה ההרצאה באנגלית



עידן המקוריות

בעידן שבו למקוריות יש כח, לעסקים שלנו יש כח. זה עידן שבו ה"למה" חשוב יותר מה "מה" ולנו, העסקים הקטנים, זה מצוין!

אנחנו קטנים, אבל אם יש לנו ערכים אנחנו הופכים לגדולים.

לכן, השלב הראשון שאנחנו נעשה כדי להפוך למותג מיטיב היא לחקור מה הם הערכים שאנו מאמינים בהם שמהווים חלק בלתי נפרד מההגדרה העצמית שלנו, ברמה החברתית ו/או הסביבתית.   הנה מספר דוגמאות: ערכים סביבתיים:  קונים רק אורגני? ממחזרים בצורה מטורפת? לקחתם החלטה שאין דבר כזה כלים חד - פעמיים אצלכם בבית או בקליניקה או שאולי כבר שנים שאתן משתמשות בקומפוסט ביתי ומצילות צמחים. ערכים חברתיים: האם אתם עוסקים בהתנדבות כלשהיא? בעלי יוזמה ליצירת מפגשים חברתיים? האם יש לכם קבוצה ספורטיבית שמטרתה לקדם, לשנות, לעזור? או שאולי אתן בכלל נותנות טיפולים לקהילה במחיר מוזל ושווה לכל נפש? הערך הזה הוא חלק בלתי נפרד מהמותג שלכם, אני לא מדברת על לנפנף או להשוויץ בזה, ההפך המטרה היא להציג שיקוף ל"קוקטייל" התכונות והערכים המיטביים שקיימים רק בך. הערך הזה יהפך ברבות הימים למותג המיטיב שאת או אתה רוצים להיות. 

כשאני מציגה את זה ללקוחותי או שהם מתחברים או שהם ממש מתנגדים. כי הם לא מבינים איך אפשר לחבר בין זה לזה.

אין כמו סיפור אמתי לשכנע אחרת, בואו ואספר לכם על נועה. 

נועה זוהר יובל היא אומנית בעלת חנות מצליחה לתכשיטים באתר אטסי. נועה ואני נפגשנו אחרי כעשור שבו היא עבדה בשיטה המקובלת בעולם לעסקים מסוג זה - ייצור זול ומאסיבי בהודו, מכירה בשווקים באירופה וארצות הברית. כשהיא הגיעה אלי היא הייתה מבולבלת עם יחסים אמביולנטים למקצוע שלה, היא לא ידעה אם להמשיך או להחליף למקצוע אחר.

כי בעקבות חווית חיים מעוררת, משהו בערכים שלה השתנה. היא לא הרגישה נוח עם הייצור הזול בהודו ומעבר לכך, ברגע שהיא גילתה את הזוועות הכרוכות בתהליך כריית הזהב, היא איבדה גם את המוטיבציה ליצור, לשווק ולמכור. "איך אני יכולה להמשיך ליצור שאני מודעת לזוועות האלה?" היא שאלה אותי יום אחד. 

במשך כמעט שנה דייקנו את המותג שלה ועברנו כברת דרך שדרשה גם חשיפה אישית. חקרנו את ערכיה האישיים והתייחסנו בתהליך העיסקי גם לסיבות לשיקשוק הגדול ששינה את תפיסת עולמה מקצה לקצה. כשיש רצון עמוק לשינוי אצל הלקוח, אני ממליצה להביט ברצון הזה ובמקום להתייאש ולבקר אותו ---- להפוך את הרצון הזה לערך מותגי או במילים אחרות - לערך שמייחד אתכם. במקרה של נועה, להיות אמתית וללכת עם בקשת הלב שלה היה יותר חזק מהכל. היא אזרה אומץ והחליטה ללכת על אסטרטגייה מותגית חדשה: להתחיל לעבוד רק עם זהב ממוחזר ולייצר כמויות קטנות ולא מסחריות בארץ כדי לקדם עבודה עברית במקום בהודו. לקמעונאי זו פעולה שדורשת אומץ גדול. עלויות הזהב הממוחזר גבוהות יותר ואני לא צריכה להסביר כמה יקר לייצר בישראל, בטח בהשוואה להודו. אז בהתחלה היא התחילה עם קולקצייה אחת בלבד והיום אני שמחה לבשר שרוב התכשיטים בחנות שלה הם מזהב ממוחזר. הרצון לתמוך בעולם הומניסטי ונקי יותר והרצון להמשיך ליצור בתשוקה התאגדו לרצון משותף ועל אף הפחד שמה הקהל שלה יעזוב עם התייקרות התכשיטים, בפועל, זה לא קרה.

נועה היא השראה לכולנו ללכת עם הלב ולהאמין שכמו שיש בעלי עסקים שאכפת להם, יהיו לקוחות שאכפת להם. היא אולי הקדימה את זמנה, אבל בשנים הקרובות אנו נחשף יותר ויותר לעסקים שמביאים את הערכים שלהם לתוך העולם העסקי. 


נקודה מיטיבה: אנחנו חיים בעידן של שפע אינסופי, מעלי אקספרס ועד אמזון ואיביי. אנחנו לא צריכים להתאמץ כדי שכל מה שאנחנו צריכים יגיע אלינו בלחיצת כפתור.  עם זאת, מחקרים מראים ש 30% מהמוצרים שנרכשו באתרי אינטרנט מוחזרים. זאת לעומת 8.89%!! אחוזי החזרה של מוצרים שנרכשו בחנויות. הסיבות לכך נעות ממוצרים באיכות נמוכה שנהרסים בדרך, מוצר שאינו נראה כמו בתמונה, טעות במוצר וכו'. הפתרון לכך, מצד הלקוח, היא יצירת אמון. בין אם אנו מודעים לכך או לא, אנחנו פחות ופחות מאמינים למותגים גדולים ולכן באותו מחקר המדובר, כמעט 70% מהגולשים אמרו שרק אם יהיה להם החזר מלא לכסף במעמד ההחזרה, הם יהיו מוכנים לרכוש מאותו מותג שוב. מותגים מבינים את זה היום יותר מתמיד (גם אין להם ברירה) והם לומדים לקחת אחריות כדי להחזיר את האמון. ואם במיתוג מיטיב עסקינן, אמון הוא בהחלט ערך מיטיב.


מילה אחת על פסח ומתנה קטנה. מאז שהפכתי לאמא משחקים עם הזמן שלי כמו עם סליים. כל פעם מחדש אני מופתעת מכמות ימי החופש שיש בבתי הספר ובגנים. אז עם כל הרצון הטוב לתת לכם מתנה קטנה בנושא המיתוג לפסח (כי גם ככה, על מי אנחנו עובדים? עצמאים עם ילדים לא עובדים בפסח).הבנתי שהמתנה הטובה ביותר שאני יכולה לתת החודש זה קופון הנחה של 10% (כמעט 10 ש"ח) לפעילות מהממת ויצירתית עד בוא הסדר.-


 

עד כה לחודש זה, חודש הבא יהיה סופר מרגש: נדבר על קהלי היעד, חברינו המקצועיים הטובים ביותר

אשתף במאמר בנושא שבקשתם לקרוא עליו (מוזמנים לשלוח לי שאלות ואתגרים מקצועיים)

נחקור מהי אותנטיות.

 

שמי הדס דרכלי – חיות, יזמת אופטימית, ממתגת הוליסטית וביישנית מוצלחת. עוזרת לעסקים קטנים ובינוניים לפתח חשיבה מותגית ולהפוך מבעלי עסק למותג בועט ומיטיב. לאחר 20 שנות מיתוג ועיצוב לחברות גדולות בארץ ובחו"ל, פיתחתי את גישת ה"מיתוג המיטיב" ומאז אני מלווה מותגים המעוניינים גם להתפרנס וגם להיטיב - עם עצמם, עם הלקוחות שלהם ועם סביבת העבודה שלהם.

תודה לכם הדס

Comments


bottom of page